Zdeněk Dundr: Rozvoj města bude koncepční

Zdeněk DUNDRKomisi pro revitalizaci Komenského náměstí a přilehlých ulic předsedá Zdeněk Dundr, kandidát do zastupitelstva za volební sdružení Město pro rodinu – rodina pro město (MPR-RPM).


Vaše komise funguje od května loňského roku, tedy necelý rok a půl. Jaké má za sebou výsledky?

Mám radost, že se podařilo najít společnou řeč napříč stranami a sdruženími, což vytvořilo prostor pro společnou práci a přineslo řadu konkrétních výsledků: Shromáždili jsme důležité podklady, které jsou zásadní pro případné zadání architektonické soutěže. Prosadili jsme vytvoření pozice městského architekta a také se podíleli na jeho výběru. Zajistili jsme zpracování studentských návrhů architektonického řešení náměstí, které jsou nyní představovány veřejnosti. Kromě toho jsme se v průběhu roku vyjadřovali k jednotlivým požadavkům na opravy či jiné zásahy v centru města. V mezičase jsme svépomocí provedli monitoring a analýzu dopravy a parkování v centru města.

Městský architekt znamená určité výdaje. Bude jeho přínos přiměřený?

Že má naše město svého městského architekta, považuji za skvělou zprávu. Výdaje na něj jsou s ohledem na jeho přínos a hodnotu příslušných projektů zanedbatelné. Rozhodně se městu vrátí: uspoří se třeba za konzultační služby expertů, lze očekávat zkvalitnění práce městského aparátu, díky realizaci koncepčních a dlouhodobých řešení nebude nutné za pár let věci opravovat nebo předělávat. Úkolem městského architekta bude citlivě skloubit potřeby a často protichůdné zájmy při územním plánování, opravách, rekonstrukcích nebo při nové výstavbě ve městě.

 V čem je jeho role tak důležitá?

Aby město začalo postupně získávat určitý vzhled a abychom se mohli těšit z moderních a funkčních řešení. Abychom měli jasnou koncepci při opravách klíčových částí města jako je širší centrum, hlavní komunikace včetně městské zeleně, jako jsou městské objekty, nové obytné či průmyslové zóny.

Proč zrovna komise pro rozvoj náměstí? Nejsou naléhavější oblasti?

Náměstí je srdcem města. Nové Strašecí nemá další velká náměstí, městské parky, promenádu kolem řeky či jiné veřejné prostory, proto je Komenského náměstí důležitým místem pro život města. Naléhavých oblastí je samozřejmě celá řada, ale těm se věnují zase další komise – např. pro rozvoj sídlišť, pro bezpečnost, pro školství a rodinu.

Podle výsledků ankety spokojenosti mají občané náměstí rádi, ale často si postesknou, že je mrtvé, že zde nejsou obchody a podobně. Co s tím?

Vnímáme to, snažíme se přispívat k řešení. Prostřednictvím komise jsme se vydali správným směrem a tou je architektonická soutěž. Podle mého názoru jedině ta vede k získání kvalitního návrhu řešení centra města.

Ale nejde jen o práci komise, ale i o práci lidí ve vedení města. Zavedli jsme soutěž Obchod roku, umožnili bezplatné parkování u sokolovny, město pořádá nové kulturní akce na náměstí, opravují se budovy v majetku města, které spoluvytvářejí podobu centra města – ZUŠ, areál TESLY nebo základní škola.

Bude se komise zabývat i dalšími částmi města nebo zůstane jen u náměstí?

Dostali jsme zadání, které se týkalo přímo středu města. Prosazením městského architekta má však naše práce určitý přesah, protože se bude zabývat městem celkově, tedy i dalšími částmi.

Do zastupitelstva kandidujete za MPR-RPM. Co byste chtěl jako zastupitel prosazovat?

V programu máme nejen koncepční rozvoj náměstí, ale samozřejmě také rozvoj dalších částí města jako např. NKC, další rozvoj sídliště, vybudování nové čističky a dobudování kanalizace, studie proveditelnosti městského bazénu či koupaliště, pokračování oprav komunikací a chodníků a rekonstrukce dalších ulic.

Podpořili jste schválení územního plánu, kterým se údajně průmyslová zóna otevřela developerům. Jste pro haly?

Ne. V žádném případě nejsme pro budování velkých průmyslových a skladovacích hal. To je jasně vidět jednak z prohlášení MPR-RPM k této problematice, jednak z konzistentního postoje našich zastupitelů.

Územní plán byl dost nešťastný případ z hlediska jeho projednávání, procesního řízení a způsobu komunikace mezi občany i zastupiteli. Není pravdou, že by jeho nová podoba více otevřela cestu developerům k halám na Mackově hoře oproti předchozímu územnímu plánu, jak bylo zkratkovitě prezentováno v médiích. Pro příští volební období bude klíčové zejména zpracování územní studie. To je nástroj města k regulaci průmyslové zóny a je to jedna z priorit MPR-RPM.

Vaše komise formálně skončí činnost s koncem funkčního období současného zastupitelstva. Co dál?

V první řadě bych rád řekl, že si moc vážím práce všech členů komise a toho, že do toho šli s nadšením a obětovali svůj volný čas. Po této pozitivní zkušenosti a s ohledem na dosažené výsledky budeme určitě navrhovat vznik komise pro rozvoj města.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..