Mají rodiče zájem o dětský klub?

Uplynulý školní rok byl první, kdy byla školní družina otevřená jen dětem z prvních a druhých tříd. Starší děti ji navštěvovaly jen výjimečně – například pokud dojížděly anebo žily jen s jedním rodičem. To přinášelo řadu komplikací rodičům letošních třeťáků, kteří najednou museli řešit otázku takřka nerudovskou – kam s ním? Některé děti si zvykly být doma nebo chodit po městě samy, jiným přibyly kroužky. V pondělí, středu a pátek jste jich také mohli po obědě potkat hodně v knihovně, kde se tísnily kolem počítačů. Některé mají to štěstí, že odpoledne s nimi může být doma někdo z rodiny.

Na podzim se situace bude bohužel pravděpodobně opakovat: díky strmému nárůstu porodnosti v minulých letech se nyní plní první a druhé třídy dětmi, které měly potíže najít místo už ve školkách. Míst v družině pro třeťáky a starší děti se tak bude dlouhodobě nedostávat. Situaci může vyřešit až přístavba školy – ta je ale teprve ve fázi přípravy žádosti o dotaci.

Dětský klub jako řešení

Protože sdružení Město pro rodinu zařadilo zvýšení míst v družině na jedno z čelních míst svého programu a podařilo se mu ho i zapracovat do Programového prohlášení koalice s ČSSD, rozhodli jsme se jednat. Zajímavou alternativou školních družin je na řadě škol dětský klub, který je určený pro trochu větší a samostatnější děti než školní družina. Dětský klub bývá otevřený cca od 12 do 17 hodin odpoledne. Děti do něj mohou přicházet a odcházet samy – je spíše bezpečným prostorem, kde mohou trávit čas mezi vyučováním a kroužky (či výukou na ZUŠ), nebo návratem rodičů domů. Cílem klubu je zajistit dětem k tomu dohled dospělé osoby a dostatečnou nabídku aktivit: děti v něm mohou obvykle hrát společenské hry či tvořit, nebo trávit čas venku. Klub se může nacházet v budově školy či mimo ni, podle možností v obci.

Nejprve jsme ale chtěli vědět, zda bude mezi rodiči o tuto formu hlídání dětí dostatečný zájem. Díky vstřícnosti a spolupráci ředitele ZŠ pana Chocholy jsme mohli provést na konci května průzkum zájmu o dětský klub mezi rodiči žáků 2., 3. a 4. ročníku základní školy. Průzkumu se zúčastnilo celkem 89 rodičů; 23 jej vyplnilo na webových stránkách kwiksurveys.com a 66 odevzdalo vyplněný papírový dotazník, který dostaly děti ve škole. Jejich děti byly z 2. ročníku (38), 3. ročníku (30) a 4. ročníku (13), ale i mladší (6) či starší (2). A jaké byly výsledky?

Rodiče mají o dětský klub zájem

Pouze o hlídání ve školní družině mělo zájem celkem 9 rodičů, většina s dětmi z 2. třídy či mladšími. O dětský klub projevilo zájem dohromady 49 rodičů. Jen do dětského klubu by dítě chtělo dát celkem 16 rodičů, a to především těch s dětmi z 3. ročníku. Nejvíce osob, 33, by volilo pro dítě dětský klub, pokud by nebylo místo v družině – nejčastěji se jednalo o rodiče dětí z 2. ročníku. Třicet jedna rodičů uvedlo, že nemá zájem o žádnou formu hlídání.

Pokud rodiče uvedli, že mají zájem o dětský klub, ať už v každém případě, anebo jako variantu tehdy, že by nedostali družinu, zajímalo nás, jak často by dítě do klubu chodilo: nejčastěji rodiče uváděli, že několikrát týdně, ale téměř třetina z těch, kteří odpověděli, by chtěla, aby dítě navštěvovalo klub denně. Rodiče se mohli vyjádřit i k tomu, jak by měly děti čas v družině trávit: převládaly hry s ostatními a pohyb venku. Nejčastěji byli rodiče ochotní platit za dětský klub 300 Kč měsíčně.

Pokud se rodiče vyjádřili, že nemají o dětský klub zájem, zajímalo nás, jak jejich děti tráví volný čas: nejčastěji uvedli, že je doma s někým z rodiny (3/4 těchto dětí) nebo se věnují zájmové činnosti (2/3 dětí). Až jedna třetina dětí tráví čas mezi vyučováním a návratem rodičů ze zaměstnání doma sama.

Velký zájem rodičů nás těší a zavazuje. Věříme, že budeme moci těm rodičům, kteří o dětský klub mají zájem, jeho služby v příštím školním roce nabídnout. Protože se nabízí příležitost požádat o dotaci na jeho zřízení či provoz, cesta k němu by měla být rychlá.

Eliška Kodyšová, členka zastupitelstva, MPR-RPM


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..