Co nového v komisi pro školství a rodinu?

V minulém volebním období byla komise pro školství zřejmě nejaktivnější komisí rady města: sešla se celkem osmadvacetkrát! Za tři a půl roku své existence se z vlastní iniciativy věnovala řadě témat – mimo jiné hledala možnosti vybudování hřiště v centru Nového Strašecí, či usilovala o zvýšení bezpečnosti města pro děti a mládež. K největším úspěchům patřilo ale bezesporu ovlivnění kvality jídla ve školní jídelně a krásné druhé místo našeho města v celostátní soutěži Obec přátelská rodině, do které Nové Strašecí vstoupilo na popud komise. Předsedkyně komise Eliška Kodyšová pak vypracovala na základě podnětů od členek a členů komise, ale i dalších klíčových osob ve městě, Plán rozvoje rodinné politiky. Ten byl nakonec oceněn 2. místem v naší kategorii a s tím spojenou finanční odměnou 500.000 Kč. Tu město investovalo mj. do bezbariérového vstupu do NKC a do nového pultu v knihovně.

Tolik k předchozím letům – co je teď, tři měsíce po jejím ustanovení radou, v komisi nového?

Předně, její název – k přívlastku „pro školství“ přibylo slovo rodina. Je to proto, že komise zastřešuje nejen témata týkající se školy, ale i potřeby rodin v Novém Strašecí, jak se ukázalo i podporou účasti v soutěži Obec přátelská rodině.

Za druhé, přibyli i členky a členové: k Lence Auerswaldové, Petrovi Janoušovi, Jiřině Kinkalové, Zitě Kleindienstové, Elišce Kodyšové a Kamile Šandové, kteří v komisi působili v minulém volebním období, se nově přidali Magdalena Pelcová, Jiří Verner a Radka Zvěřinová. Věříme, že oživení „novou krví“ povede i k novým nápadům! Naopak staronoví jsou předsedkyně komise Eliška Kodyšová a místopředseda Petr Janouš.

Podobně zřejmě zůstane komisi její pracovitost. Komise se sešla od svého ustanovení do konce května už čtyřikrát. Už jsme se stihli vyjádřit ke studii přístavby školy – té jsme věnovali celá dvě setkání. Na třetí schůzce jsme si mohli konečně vydechnout a naplánovat si, čím se budeme v tomto roce zabývat. Čekají nás především tato témata:

  • Mládež – chceme hledat způsoby, jak předejít rizikovému chování dospívajících. Tím míníme hlavně kouření a pití alkoholu, případně užívání dalších návykových látek. Věděli jste, že v Česku ochutnaly alkohol celé tři čtvrtiny patnáctiletých dětí? Komise chce zkoumat, jak řeší situaci jiná města – nabízí se možnost založení nízkoprahového klubu pro mladé lidi, nebo umožnění jiných způsobů vyžití.
  • Školní jídelna zůstane v ohnisku zájmu i nadále – členy komise zajímá nejen kvalita a skladba jídel, ale i dlouhodobý výhled využitelnosti její budovy.
  • Demografický vývoj ve městě – komise se chce zaměřit hlavně na kapacitu školek a školy, resp. školní družiny, monitorovat poptávku po nich a případně hledat spolu s vedením města jiná řešení nedostatečné kapacity.
  • Sledování zájmu rodičů o jiné přístupy k vzdělávání ve městě (alternativní školství, výuka jazyků).

Komise je samozřejmě otevřená podnětům všech, které problematika školství a rodin ve městě zajímá! Je možné je předat na podatelně města, anebo poslat mailem na adresu eliska.kodysova@gmail.com. Budeme se na Vaše náměty těšit.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..