Čistička odpadních vod, kanalizace, voda: obrat v plánech

J. Bureš

Letošní leden a únor je pro naše město důležité pro podání žádostí o dotace. A to v největším finančním objemu v dosavadní své historii (cca 134-144 mil.Kč):

  • dokončení vodovodu – cca 5mil Kč.
  • čistička odpadních vod (ČOV) 51-61mil Kč
  • kanalizace 78 mil.

Zatímco v dokončení vodovodní infrastruktury byla shoda a žádost na Ministerstvo zemědělství byla podána, v dotaci na ČOV došlo k zásadní změně. Zpracovány jsou obě varianty – intenzifikace stávající nebo výstavba nové. Původní záměr intenzifikace stávající ČOV nové vedení přehodnotilo a jednohlasně podpořilo výstavbu nové.

Hlavním a jasným argumentem pro výstavbu nové ČOV je požadavek na financování úvěru z výběru stočného. Varianta intenzifikace stávající je sice finančně výhodnější, ale vlastnické a provozovatelské záležitosti jsou velmi komplikované a nepodařilo se je za mnoho let vyřešit. Navíc dle smlouvy o sdružení, uzavřené v roce 2000 mezi městem a společností Vodárny Kladno-Mělník, a.s (VKM),  má město ČOV vložit bezúplatně do této společnosti za akcie. Akcie VKM mají po změně provozovatelského modelu velice spornou hodnotu. Městu neplynou z ČOV a z vlastnictví cca 3/4 kanalizační sítě žádné příjmy.  Tento stav se nepodařilo doposud vyřešit a záruka změny k lepšímu nebyla vedení městu sdělena. Je nepřijatelné spolufinancovat dotaci na intenzifikaci ve výši cca 25mil Kč a nemít záruku splácení úvěru ze stočného a nakonec ještě muset intenzifikovanou ČOV vložit do VKM za akcie.

Žádost o dotaci na dobudování kanalizační sítě musí být podána do konce února na Státní fond životního prostředí. I zde jsou ale nejasnosti ve vlastnictví a provozování. Současný stav zpracování tak nevyhovuje podmínkám fondu a je možné, že o dotaci nebudeme moci požádat. Jednání probíhají. V tuto chvíli je největším nepřítelem čas.

Související informace najdete v následujícím komentáři a nebo v obsáhlém materiálu pro jednání rady města.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..