Co nového kolem průmyslové zóny?


Snaha developerských firem vybudovat v Průmyslové zóně Severozápad (Mackova hora) rozsáhlý komplex hal nenechává občany města v klidu. Oprávněně se bojí, že život v našem městě už nebude jako dřív. Debaty probíhají i mezi zastupiteli. O halách jednal strategický výbor a jeho doporučení bude projednávat i čtvrteční jednání zastupitelstva města. I naše sdružení odmítá vizi města obleženého obřími halami, které mohou změnit klima v celém mikroregionu. Proto MPR dlouhodobě prosazuje názor, že haly nejsou pro město přínosem a že je třeba hledat účinný postup, jak jejich výstavbě zabránit. Na jednání strategického výboru přišli zástupci MPR s návrhem, aby si město nechalo vypracovat právní analýzu možných kroků, které povedou k znemožnění výstavby rozsáhlých komplexů. Strategický výbor navíc navrhl , aby se orgány města do dokončení analýzy zdržely kroků, které by mohly směřovat k zahájení výstavby hal. Pro návrhy budeme samozřejmě na zastupitelstvu hlasovat a věříme, že naleznou podporu většiny zastupitelů.

Nechceme jen čekat na právní analýzu – naši radní Jan Bureš a Jan Bechyně se radí s ministerstvy a orgány územního plánování a zjišťují možnosti města ovlivňovat výstavbu pomocí pozemků v jeho vlastnictví.

Celé záležitosti se intenzivně věnuje místostarosta za MPR Jan Bureš, který objasnil situaci a chystané kroky na besedě s občany 15. prosince 2019 v Bubáčku. Další informace může každý občan získat na veřejném zasedání strategického výboru 8. ledna 2020 v 18 hodin.


Komentáře

Co nového kolem průmyslové zóny? — 1 komentář

  1. Vážený pane Doležale,

    dovolte mi doplnit a korigovat vámi uvedené nesprávné informace.

    Co se týká informací z konaného strategického výboru (2.12.), kde jsme oba byli, tak mohu s klidem říci, že není pravda, že by právě zástupci MPR přišli s návrhem vypracovat analýzu možných kroků k znemožnění výstavby hal. S čím naopak přišel váš zástupce, p. místostarosta Jan Bureš, bylo odhadování možných finančních náhrad vlastníkům pozemkům v souvislosti s §102 současného stavebního zákona a to v řádech stamiliónů. S ohledem na to, aby toto riziko (podle mě přehnané) bylo reálně kvantifikované a s ohledem na to, že ani nikdo z členů výboru ani přítomných zastupitelů není právník specializovaný na stavební zákon, tak jsem doporučil, aby tento odhad a explicitní výklad dopadu §102 st. zákona zpracovala externí právní kancelář. Na tom to byla všeobecná shoda.

    Pozn. od doby konání výboru (2.12.) do doby konání zastupitelstva (19.12.) již mohla být zpracována textace zadání právního stanoviska p. tajemníkem městského úřadu, bohužel nebyla, což mi přijde jako nepřiměřené prodlužování řešení tohoto problému.

    Co se týká informací ze schůzky občanů (15.12.) k tématu haly, tak mohu s klidem říci, že situaci neobjasnil Jan Bureš, ale velice profesionálně Alena Burešová za naše sdružení SPOLEČNĚ PRO, která se problematikou dlouhodobě zabývá.

    Pro objasnění doplňuji klíčovou informaci: riziko výstavby průmyslových a skladovacích hal na Mackově hoře řešíme právě proto, že v prosinci 2017 zastupitelstvo města (vč. 4 zastupitelů MPR) odsouhlasilo změnu územního plánu, který tento druh zástavby povoluje. Jinými slovy chlubíte se tím, že řešíte problém, který jste sami zapříčinili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..