Billa? Proč ne, ale jinde!

Minulé zasedání zastupitelstva hlasovalo o změně územního plánu v Křivoklátském sídlišti. Majitel pozemku ve shodě s developerem navrhuje změnu, která by umožnila na pozemku bývalé pily postavit supermarket Billa. Naše sdružení MPR-RPM změnu nepodpořilo. Pro bylo deset zastupitelů z jednadvaceti a tak návrh neprošel. Mnozí obyvatelé sídliště by nový supermarket uvítali a tak se právem ptají, co nás vedlo k nesouhlasu.

   Křivoklátské sídliště, kde bydlí čtvrtina města, by si určitě zasloužilo kvalitní prodejnu potravin. Diskonty Lidl i Penny jsou hlavně pro starší občany bez auta prakticky nedostupné. Velkoplošná prodejna v dostupné vzdálenosti by byla určitě přínosem. Současně by ale přinesla nemalé problémy – výrazné zvýšení pohybu automobilů, zásobování nákladními vozidly v časných ranních hodinách, větší hluk i prašnost, protože by do obchodu směrovaly automobily z jiných částí města a také z okolních obcí.

    Nemohla by Billa stát jinde? Řešení by se jistě našlo. Územní plán nabízí např. plochu hned vedle bývalého mlýna. Mimo sídliště, ale také v docházkové vzdálenosti.    A co s pozemkem po pile? V sídlišti neschází jen prodejna. Citelně chybějí parkovací místa, dětská hřiště či místa k odpočinku. Sídliště je plné mladých rodin a k nejbližší mateřské školce to mají někteří téměř kilometr. Platný územní plán dovoluje na pozemku staré pily občanskou vybavenost postavit. Musí ale jít o menší objekty (drobné obchody, parkoviště, park, hřiště). Možným využitím se proto zabývá i nově zřízený výbor pro rozvoj města společně s městským architektem. Dle jeho návrhu by se tam vešla i mateřská školka. Kdybychom podpořili změnu územního plánu, o dalším osudu strategické plochy v sídlišti by bylo rozhodnuto. Myslíme si, že je naší povinností vzít v úvahu všechny potřeby sídliště a vést s občany dialog. A o to se budeme snažit.

Studie řešení prostoru na Křivoklátském sídlišti, městský architekt města Nové Strašecí
Vizualizace 1, studie řešení prostoru na Křivoklátském sídlišti, městský architekt města Nové Strašecí
Vizualizace 2, studie řešení prostoru na Křivoklátském sídlišti, městský architekt města Nové Strašecí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..