Nový územní plán a průmyslová zóna

Zastupitelé na svém posledním zasedání před Vánoci schválili nový Územní plán města. Kromě drobných změn v zastavěné části města plán nově definuje oblasti dalšího rozvoje města. Území za silnicí na Rakovník (tzv. letiště) plán shodně s minulou verzí definuje jako Průmyslovou zónu severozápad.

Jaká je budoucnost této zóny? Je o její využití zájem? Vyroste zde průmyslový areál? Můžeme vývoj ještě ovlivnit, když zastupitelé odsouhlasili průmyslovou zónu a město zde vlastní jen malou část pozemků?

O využití zóny ze strany developerů zájem nepochybně je. Ovšem ke schválení nestačí vlastnit pozemky: využití území je podmíněno vypracováním tzv. územní studie. Další možnosti ovlivnit rozvoj žádoucím směrem plynou z vlastnictví části pozemků které zde město má. Zastupitelé města pozemky mohou, ale nemusí prodat.

Sdružení Město pro rodinu – rodina pro město se domnívá, že případné kladné stanovisko města a jeho podpora vzniku zóny musí být založeno na důkladném zvážení přínosů i negativních dopadů na město. Nechceme se zásadně stavět proti rozvoji a tvorbě pracovních míst. Ale jaká pracovní místa budou vytvořena? Nebude se jednat převážně o nekvalifikovaná pracovní místa se zárukou „minimální mzdy“? Jsme toho názoru, že v současné ekonomické situaci nepotřebujeme vedle města obrovské skladové haly, jak je vidíme kolem dálnice z Prahy.

Z těchto důvodů bude naše sdružení podporovat využití zóny až po důkladné analýze vlivu zóny (a její oborové struktury) na kvalitu života ve městě, např. i ve spolupráci s agenturou CzechInvest. A zónu podpoříme jen v případě, že to bude představovat prokazatelný přínos k rozvoji města. Konečné rozhodnutí musí projít veřejnou diskuzí a respektovat názory občanů.


Komentáře

Nový územní plán a průmyslová zóna — 4 komentáře

  1. Na Mackově hoře máme dlouhá léta chatu se zahradou a jako rekreační zóna je to tam celkově pěkné. Zastavěním plochy „letiště“ obrovskými sklady,které vidíme již všude kolem silnice,by byl celý rekreační prostor naprosto znehodnocen.Navíc přes letiště je jediná příjezdová cesta k chatám. Pokud by byl náš názor na tuto věc brán v potaz,tak s tím naprosto nesouhlasíme

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..