Kanalizační hysterie

Strašečtí kostlivci už lezou i z kanálů… Touhle větou začínal v květnu na tomto místě článek o nepřehledné a pro město velice nevýhodné situaci ohledně vlastnických a smluvních vztahů v oblasti vodárenství a kanalizace. Od té doby se na toto téma objevilo několik materiálů zde i na našem Webu. Situaci stručně popsal i starosta Karel Filip v letním dvojčísle měsíčníku.

Zopakujme základní výtky k současnému uspořádání: Dvě třetiny vodárenské infrastruktury v našem městě patří VKM, které ji dále pronajímá Středočeským vodárnám, a vybírá nájemné. Zbývající třetina v ceně 19 milionů Kč patří městu, které infrastrukturu také pronajímá, ale za 100 Kč ročně. Náklady na údržbu ovšem jdou z rozpočtu města, vodné a stočné jde Středočeským vodárnám. V případě kanalizací je situace ještě tristnější: ¾ z ní a z čističky patří městu, které je sice udržuje, ale současně pronajímá bez jakékoliv smlouvy a nájemného Středočeské vodárenské, a.s.

Nepřehledná situace navíc zásadně komplikuje možnost získání dotace na dobudování kanalizace. Vedení města proto podniká všechny kroky, aby situaci napravilo, a průběžně o nich informuje občany.

Klub ODS však věc vidí jinak. Vůbec mu nevadí, že k nevýhodné pozici neblaze přispěla i předchozí rada města (schválením závazku převést zbývající infrastruktury města do vlastnictví VKM v roce 2009). Místo toho, aby spolupracovali se současným vedením na rozplétání právních kliček, v hysterické letákové kampani obviňují starostu ze lži a ve svých argumentech hájí zájmy všech, jen ne města. Přitom odmítli účast v komisi rady, kde se tato problematika řeší.

Podrobná odpověď radního za MPR Jana Bureše na námitky ODS je k dispozici zde i na www.novestraseci.info. Starosta odpověděl formou otevřeného dopisu zde, ve kterém pozval opozici k účasti na debatě za účasti novinářů i veřejnosti. Krok hodný demokratického politika! Jsme zvědavi, zda ODS má demokracii jen v názvu, a nebo přijme pozvání a pokusí se obhájit své argumenty před veřejností!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..