Vyjádření radního za MPR Jana Bechyněho k příspěvku “Tajemná noční rada”

Vážení čtenáři tohoto příspěvku, kolego zastupiteli Pavle Nováku,

nejsem typ člověka, který se vyžívá v komentování čehokoliv, nejsem aktivní na sociálních sítích, svůj drahocenný čas se snažím věnovat užitečným činnostem, tentokrát však udělám vzácnou výjimku. Spolu s tebou jsem seděl v radě města v období 2010 až 2014 a vždy jsem si vážil různorodých pohledů členů rady města a snahou přesvědčit svými argumenty ostatní a najít to nejsprávnější řešení bodu jednání. A mohu říct, že jsi i mě několikrát přesvědčil svým sociálním postojem a prosazováním transparentnosti a dá se říct do určité míry obohatil i do dalšího života. Tentokrát ovšem s tvým příspěvkem mohu pouze touto formou hrubě nesouhlasit.

Stručná odpověď na tvou výtku, že rada schválila dostavbu za 150 milionů, ačkoliv zastupitelstvem prošlo pouze 55 milionů, zní: Zastupitelé (včetně tebe) již celou tolik potřebnou dostavbu kanalizace odsouhlasili v předchozích letech a zmocnili radu, aby podnikala všechny nezbytné kroky k její realizaci. Radní v žádném případě nepřekročili svůj mandát. Zasedání zastupitelstva, o kterém hovoříš, projednalo a schválilo podrobné rozpracování dosud chybějících etap. Detailní výčet jednotlivých kroků následuje.

Na minulém zastupitelstvu byla předložena finální důvodová zpráva k usnesení č. 15, které bylo schváleno na 1.zastupitelstvu města dne 18.12.2014. Důvodovou zprávu jsem zpracovával já s vedoucím odboru investic MěÚ Pavlem Friebertem a předkladatelem byla rada města. Dá se obecně říct, že si rada města šla na první zastupitelstvo města (ZM) pro souhlas pokračovat v krocích vedoucích v dokanalizování lokalit Rudská a Nádražní vč. přilehlých ulic = dle projektové dokumentace etapa č.III. a IV.. Rada města tímto krokem, který je mj. součástí koaliční smlouvy, požádala zastupitelstvo o možnost pokračovat v dalších krocích vedoucích k dokanalizování dalších částí města, které měly s sebou nést mj. další související náklady, v první fázi především náklady na dokončení projektové dokumentace. Nedílnou součástí usnesení byl i požadavek předložit po zpracování výkazu výměr odhad souvisejících nákladů, aj.. Pro hlasovalo všech 21 zastupitelů, i ty.

Rada a především úřad konaly a na 7.zasedání ZM dne 24.září 2015 byl projednán bod č.5 Záměr výstavby nové čistírny odpadních vod (ČOV). Více než čtyřstránková detailní důvodová zpráva s přílohami popisovala celou problematiku stávající i nové ČOV, velmi orientační částku investice 62,4 milionu. ZM schválilo usnesení 13 hlasy pro, 6 se zdrželo, záměr výstavby nové ČOV a uložilo radě města předložit zastupitelstvu města po dopracování projektové dokumentace výkaz výměr s celkovými náklady na výstavbu nové ČOV. V zápisu z tohoto ZM je mj. uvedeno, že ses Pavle zapojil do diskuse a poděkoval radě města za koncepční přístup k investicím. Také jsi uvedl, že rozumíš radě města a že si myslíš, že je vhodné, aby se ZM přihlásilo k tomu, že chce jít touto cestou.

Na 10. zasedání ZM dne 17.prosince 2015 byl projednáván bod č. 6 – ČOV a kanalizace, žádost o dotaci. Opět více než třístránková důvodovka s dalšími přílohami popisovala celý navrhovaný rozsah dokalizování a výstavbu nové ČOV. Do žádosti o dotaci byly zahrnuty i další menší chybějící úseky kanalizace, které nepatří do etap III. a IV.. V důvodovce byly uvedeny i „katalogové“ rozpočtové částky, všichni víme, že finální cena bude ale teprve vysoutěžena. Pro usnesení č.77 podat žádost o dotaci v uvedeném rozsahu s předpokládanými rozpočtovými náklady dle URS 147.969.567,-Kč hlasovalo celkem 16 zastupitelů, 4 se zdrželi. Pavle, hlasoval si PRO.

No a právě na posledním ZM dne 9.3.2017 jsme se obloukem vrátili k prvotnímu impulsu pokračovat v dokanalizování, tedy k usnesení č.15 z 18.12.2014. Podle něho jsme měli předložit odhad nákladů na etapu III. a IV., tedy na ulice Rudská a Nádražní s přilehlými ulicemi. To je důvod, proč jsme nejednali o celkových částkách, ty už byly jasně deklarovány a usnesením akceptovány v prosinci 2015. To, že se v průběhu přípravy celého projektu rozšířil počet odkanalizovaných lokalit a výstavba nové ČOV, to byly kroky zcela transparentně projednané na ZM především v roce 2015.

K tajemné radě města? Byla opravdu tajemná? Pavle, sám jsi se osobně zúčastnil několika mimořádných rad např. ráno od 7:30 z důvodu odsouhlasení třeba žádosti o dotaci. To, že úřad dokončil veškerou dokumentaci k vyhlášení veřejné zakázky na konci předchozího týdnu a že jsme ji obdrželi včas k načtení, vedlo k efektivní domluvě svolat radu po jednání zastupitelstva města. Pro každého z nás je čas drahocenný a pokud jsem měl volbu zúčastnit se rady města po zastupitelstvu nebo se sejít kvůli jednomu bodu opět v pondělí, rozhodnutí bylo jednoznačné.

Kolego Pavle, netuším, zda jsi zapomněl všechny výše uvedené projednávané body na zastupitelstvu města nebo je to jen součástí tvé/vaší již započaté hrubé předvolební kampaně, v každém případě naprosto nesouhlasím s tvými nepravdivými tvrzeními. Škoda že FB neumožňuje volbu „to se mi zcela nelíbí“

Za volební sdružení Město pro rodinu – rodina pro město, Honza Bechyně

Původní příspěvek Pavla Nováka ze stránky www.facebook.com/pavelnovaknovestraseci zde:

TAJEMNÁ NOČNÍ RADA Na minulém zastupitelstvu koalice schválila dostavbu dvou částí kanalizace. Za 55 milionů. Měli jsme (zastupitelé za Společně pro Nové Strašecí a Pecínov i kolegové z opozice za ODS) spoustu otázek. Nezdraží se stočné? Není lepší případně schválit dostavbu všech 7 částí? Spěchá to tolik, aby nešlo materiál dopracovat? Nikdo z vedení města na to nedokázal odpovědět. Proto jsme s kolegy byli proti. Nu.

Aniž by to komu řekli, hned ten den po zastupitelstvu si po deváté večer svolali konšelé radu. A světe div se, odsouhlasili zadávací dokumentaci na CELOU dostavbu. Schválili vyhlášení veřejné zakázky. Za bratru 150 milionů. Jako zastupitel jsem se to dozvěděl až tento týden – ze zápisu, který (naštěstí) musí vedení města zveřejnit. Nevěřím svým očím. Říkám si, má cenu na zastupitelstvo chodit?


Komentáře

Vyjádření radního za MPR Jana Bechyněho k příspěvku “Tajemná noční rada” — 1 komentář

  1. Nu. Stále nechápu, proč zastupitelstvo schválilo realizaci dostavby v hodnotě explicitně 55mil zhruba. Když celá kanalizace je v hodnotě 150mil. – samozřejmě otázka výběrového řízení které cenu srazí o 10-20-30% – a kteréžto dostavbu jak správně oba Honzové píšete, se rámcově schválili několikrát dříve. Navrhoval jsem věc stáhnout z Vaší strany. Dopracovat důvodovku a ujasnit jí. Jirka se ptal, proč neschvalujeme „realizaci dostavby“ celé kanalizace, všech etap a částí. Takto to prostě a jednoduše nedávalo a stále mi nedává smysl. Ano. Byly rady kvůli dotaci ráno či tak. Byla dokonce fotící se rada na schválení studie na dostavbu školy v bodě různé po focení. Bylo ledacos. Toto je ale přes čáru. Nejde o to, že jste překročili pravomoc zákonnou, to jste nepřekročili. Nejde o legalitu ale legitimitu a otevřenost. V mých očích jste se ale více či méně zastupitelům vysmáli. I proto, že jsem se explicitně ptal zda věc tolik spěchá a dozvěděl se jen něco vágního. To že bude hned se zadávací dokumentace a výběrové řízení za 150milionů v URSových cenách zhruba schvalovat na veřejném zastupitelstvu nezaznělo. Třeba to bylo celé nedorozumění. Je to ale každopádně tajemné nedorozumění a na tom si trvám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..