Stanovisko MPR-RPM k návrhu 3. změny územního plánu

Naše sdružení pečlivě prostudovalo Návrh 3. změny územního plánu (ÚP), který byl připraven předchozím vedením města v roce 2009 a nyní je předložen k veřejné diskusi. Tento návrh nepovažujeme za dobrý, a to jednak proto, že obsahuje několik zásadních bodů, které jsou v rozporu s naší vizí rozvoje města, a dále proto, že nedostatečně zajišťuje ochranu zájmů města a občanů. Naše hlavní výhrady k návrhu lze shrnout do těchto bodů:

  1. Zóna Severozápad (SZ): Silnici Rakovník – Nové Strašecí považujeme za přirozenou hranici města, a nedomníváme se, že je třeba město za  tuto silnici rozšiřovat. Rozvoj města je možný v jiných lokalitách. 

    Jsme proto proti plánování průmyslu, bydlení, či dokonce nové školy v zóně SZ, a navrhujeme tuto oblast převést do etapy územní rezerva z těchto důvodů:

    • Existující průmyslová zóna Severovýchod (SV) není naplněna, není tedy třeba plánovat rozvoj průmyslu v zóně SZ
    • Zóny pro bydlení s možností výstavby rodinných i bytových domů existují jinde – např. Rudská, Spravedlnost, Pod mlýnem (mezi Konopasem a  silnicí na Rynholec), Čelechovická stráň – není tedy třeba plánovat rozvoj bydlení v zóně SZ
  2. Je nutné, aby zástavbě v nových bytových zónách předcházelo komplexní urbanistické zpracování lokality, obsahující kromě stavebních parcel na RD i občanskou vybavenost, zeleň, ap.
  3. Trváme na zachování koncepce biokoridoru do Konopasu (k jeho propojení s centrem města je v budoucnu vhodné využít i část Hamira).
  4. ÚP musí řešit i umístění čistírny odpadních vod v závislosti na celkovém řešení kanalizace
  5. Je žádoucí seznámit se s plány Rynholce na rozvoj v cípu jejich katastru zasahujícím k městu za židovským hřbitovem a případně s ním koordinovat další plány.

Závěr:

Domníváme se, že současný návrh změny není možné schválit. Uvědomujeme si zároveň, že návrh obsahuje i řadu drobných a bezproblémových změn na podkladě žádostí vlastníků pozemků, a že jim odklad jejich schválení může způsobit nepříjemnosti. Společně s pořizovatelem Územního plánu (Městský úřad Rakovník) proto hledáme cesty jak postupovat v současné situaci, aby nutné změny byly provedeny co nejrychleji a schválení výrazně opraveného návrhu změny ÚP nic nebránilo.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..