Ženy v politice!

Okenko4Okénko P. Kodyše   7.10.2014

Tak jsem se vrátil ze služební cesty v Itálii, kde je ve fyzice výjimečně větší zastoupení žen oproti mužům. Tady mě čekaly plakáty, ze kterých se na mě usmívaly nebo mračily tváře strašeckých občanů kandidujících do voleb 2014. Na většině ale scházely ženy – a hlavně ženy na volitelných místech!

Bližší pohled a chvíle počítání ukázaly, že jedině Město pro rodinu má spravedlivé rovné zastoupení na kandidátce jako celku i na prvních sedmi, teoreticky volitelných místech. Mezi 21 kandidáty je 12 žen a v první sedmičce čtyři. U ostatních stran je tento poměr v nedohlednu, podrobnější srovnání najdete na konci.

O čem to svědčí? Třeba o tom, že se věrni svému názvu opravdu snažíme budovat město přátelské rodině. To je také zárukou dobré prorodinné politiky MPR-RPM, zohledňující potřeby všech lidí – žen, mužů i dětí – v našem městě, a další důvod nás volit!

A nebo jinak: Od dob kněžny Libuše jsme se snad trochu posunuli, takže proč pro změnu nezvolat: „Blaze mužům, kterým žena vládne!“

Příště: Volit či nevolit? Toť otázka!

Jak vypadají kandidátky ve městě Nové Strašecí? Připomínáme, že kandidátů je celkem 21, z toho prvních 7 míst se dají považovat za volitelná:

Město pro rodinu12 žen, z toho 4 v první sedmičce
ODS – 5 žen, z toho 1 v první sedmičce
Závislí – 9 žen, z toho 1 v první sedmičce
ČSSD – 5 žen, z toho 1 v první sedmičce
TOP 09 – 8 žen, z toho 2 v první sedmičce
Koalice KDU-ČSL a Zelení – 9 žen, z toho 1 v první sedmičce
KSČM – 10 žen, z toho 2 v první sedmičce


Komentáře

Ženy v politice! — 2 komentáře

  1. Ahoj Pavle.
    Děkuji za komentář k mému článku! Vaše odlišnost, jak ji popisuješ, je jen zdánlivá, nejste jediní, kdo komunikujete v užším kruhu a společně připravujete program. Stejně tak i u nás proběhli primárky anonymní volbou pořadí na naší kandidátce a výsledek je vidět. A je vidět, že u nás máme zastoupení žen rovnější, možná se u nás cítí lépe, možná mají rovnější hlas, možná jim víc nasloucháme, možná se u nás sešly silné osobnosti, možná si jich my, mužští hlasující, vážíme víc nebo rovněji oproti jiným stranám. Možná je to jenom náhoda, ale když se rovnější zastoupení žen objeví na jediné kandidátce z devíti, tak to možná náhoda tak úplně není. A přitom u vás máte ženy silné osobnosti, ale na nižších pozicích, je to škoda.
    Ale nic není ztracené, i my jsme v předchozích volbách nebyli na tom až tak rovně, ale za 4 roky tvrdé práce hlavně v komisích města nám naše ženy-kandidátky ukázaly a předvedly tak dobrou práci, že hlasy v primárkách dostaly. A skutečně vnášejí do našeho rozhodovaní vyšší schopnost konsenzu a pomáhají nám neztratit z našich cílů i to lidské a rodinné při všem tom trápení s městskou infrastrukturou, ekonomikou a financemi. Jejich role je z mého pohledu nezastupitelná. Takže možná v příštích volbách dáte větší důvěru vašim osobnostem, jako jsou paní Julie a Petra, kterých si nesmírně vážím, a je mi líto, že u vás nejsou výše. Tvá iluze o rovnocennosti pozic v komunálních kandidátkách možná narazí, podívej na: https://www.youtube.com/watch?v=KVittZNl0H8 , z jednoho kvítku louka nerozkvete.
    S pozdravem, Peter

  2. Na našich plakátech a materiálech jste si pravděpodobně všimli jedné odlišnosti v prezentaci našich kandiátů proti jiným kandiátkám.
    Naše většinou společné fotografie prezentují první jedenáctku. To je užší okruh lidí, kteří pečlivě připravili program, zpracovali v menších skupinách jednotlivé kapitoly a také je prezentují.
    Tato skupina si v tajných primárkách zvolila pořadí kandiátů a takhle to prostě vyšlo. Kolegové na pozicích 12-21, kteří jsou tak laskavi a svou účastí na kandidátce nás (vesměs opakovaně) podporují, byli seřazeni podle jednoduchého klíče: zip KDU-ČSL a SZ a hlasy z minulých voleb.
    První jedenáctka pravidelně komunikuje a hlasováním přijímá klíčová rozhodnutí a schvaluje program. Je tedy zcela lhostejné, kdo má jaké číslo.
    Nejsem příznivcem kvót a podíl 4 ženy z 11 nebo 9 z 21 je myslím vysoko nad republikovým průměrem zastoupení žen v poltice.
    Bylo by jistě jednoduché marketingově „vytáhnout“ některou z našich kolegyň výše, ale prostě jsme to neudělali. Bude nesmírně zajímavě porovnat náš výběr s výběrem voličů.
    Ostatně v obecních volbách není nic jako volitelné místo. Podle mého soudu jsou první dvě třetiny kandiátky zcela rovnocenná pozice pro zvolení zastupitelem. Teprve na konci kandidátky už kandidáti ztrácejí hlasy při volbě celé kandiátky a několika hlasech mimo.
    Jediná zastupitelka za ČSSD je opakovaně volena do ZM z cca 15. pozice a potvrzuje tedy mou tezi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..