Dáme Radě dvojku z mravů?

Rádi bychom reagovali na dopis M. Kinkala a P. Vyskočila publikovaný 27.5. v Raportu, v němž je rada města Nové Strašecí nařčena, že dělá z občanů hlupáky tím, že po nich požaduje příspěvek 10 tisíc korun na přípojku k právě budované kanalizaci, aniž by je o tom předem informovala.

Jaká je skutečnost? Město Nové Strašecí buduje v městské části Pecínov kanalizaci. Hlavní řad zůstane ve vlastnictví města, zatímco přípojky k jednotlivým domům budou ve vlastnictví majitelů nemovitostí, a to včetně části pod silnicí – toto řešení vyžaduje platná legislativa. Město má zájem, aby se části přípojek pod komunikací vybudovaly v rámci budování hlavního řadu, čímž se minimalizuje doba, po kterou je silnice rozkopaná. Proto nechalo zpracovat projekty celých přípojek, tedy jak pod komunikacemi, tak na pozemcích občanů. Za takto vybudovanou část přípojky a za úhradu nákladů spojených s projektem, vytyčením sítí, digitálním zpracováním a vyřizováním dalších formalit město vyžaduje od občanů spoluúčast zmíněných 10 tisíc Kč. Ani to není nic neobvyklého – například občané Mšeckých Žehrovic si připlácejí 15 tisíc, obyvatelé Odolené Vody 50-70 tisíc.

Na zmiňované besedě v říjnu 2013 informace o spoluúčasti padla, ale nebyla jasně vysvětlena. Za toto nedopatření se občanům omlouváme a snažili jsme se ho napravit v podrobném dopise z 2.4. a na následné besedě.

K dalším argumentům dopisu: „v jiných částech občané neplatili nic“. Je pravdou, že jsou ve městě lokality, kde se žádný příspěvek nevybíral. Na druhé straně je zde alespoň stovka rodinných domů v oblastech nové zástavby, jejichž majitelé si v cenách pozemků zaplatili náklady na přípojky i hlavní kanalizační řad (jde o částky několik set tisíc Kč na jednu nemovitost), a k tomu ještě komunikace, veřejné osvětlení atd. Myšlenka, že obec či stát musí neustále na své náklady pečovat o blaho občana, patří do jiného režimu, a mnozí z nás si pamatují, za co ta péče stála.

Domníváme se tedy, že požadavek na spoluúčast na svém vlastním majetku má svůj smysl a není nemravný. Již takto město dotuje soukromý majetek všech občanů v této lokalitě. Míra dotace ale má jisté meze, je koneckonců na úkor občanů jiných částí. Požadovaným odpuštěním příspěvku by se prodražila celá stavba o více než 600 tisíc Kč a šance na dokanalizování jiných částí (např. ulice Nádražní) by se tak značně vzdálila.

Pokud si někdo za těchto podmínek připojení k nově budované kanalizaci nepřeje, má možnost je odmítnout a pokračovat ve vyvážení jímky jako doposud. Jsme ale přesvědčeni, že náklady 10 tisíc se jedné domácnosti vrátí do roka tím, že odpadne platba za dopravu – nemluvě o starostech s odvozem i s prokazováním odvozu referátu životního prostředí.

 

Nové Strašecí 17. června 2014


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..