Rozpočet na rok 2013 schválen

Rozpočet na rok 2013 je sestaven jako rozpočet přebytkový s tím, že část rozdílu mezi příjmy a výdaji (2,458.000,- Kč) bude použita na splácení jistin úvěrů přijatých v předchozích letech.

Návrh rozpočtu na rok 2013 vychází z rozpočtového výhledu zpracovaného do roku 2014, který však musel být upraven a přepracován zejména z důvodu přijatých legislativních změn v oblasti rozpočtového určení daní a přijetím novely zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Z tohoto důvodu je spolu s návrhem rozpočtu na rok 2013 předkládán ke schválení rovněž rozpočtový výhled do roku 2015, neboť s přijetím uvedených legislativních změn došlo k zásadním změnám zejména v příjmové části hospodaření města.

Rozpočet je členěn podle jednotlivých tříd a odvětví a to dle platné rozpočtové skladby. Při jeho zpracování bylo vycházeno z celé řady podkladů a údajů dostupných z předepsaných výkazů, účetních dokladů, městem uzavřených smluvních vztahů a investičního plánu zpracovaného odborem investic.

Mezi daňové příjmy patří příjmy z  tzv. daňové výtěžnosti (daň z příjmu fyzických osob  ze závislé činnosti, daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti, daň z příjmů fyzických osob dle zvláštní sazby, daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty a daň z nemovitostí). Výše těchto příjmů je závislá na celostátním inkasu sdílených daní a jejich následném přerozdělením na stát, kraje a obce, které upravuje zákon o rozpočtovém určení daní. Tento zákon byl s účinností od 1.1.2013 změněn ku prospěchu obcí a měst s počtem obyvatel od 1.000 do 10.000. Ve skutečnosti tato změna znamená, že došlo k odstranění tzv. „U“ křivky, což je vlastně odstranění znevýhodnění této skupiny obcí a měst v oblasti daňových příjmů plynoucích z rozpočtového určení daní. V případě našeho města by se mělo v porovnání s rokem 2012 jednat o nárůst této skupiny příjmů o cca 10 mil. Kč.

Do návrhu rozpočtu pro rok 2013 byly zařazeny kapitálové výdaje v celkovém objemu 7,100.000,- Kč. Obsahem paragrafu 2219 Pozemní komunikace – chodníky (celkem 2,400.000,- Kč) jsou zejména výdaje města související  s investiční činností ČEZu, který v  našem městě bude v průběhu realizovat pokládky nového kabelového vedení. Tato činnost bude realizována v ulicích Čsl. Armády, Rabasova, Okružní, Mšecká a Lomená. Předpokládané výdaje na tyto akce představují částku cca 1,400.000,- Kč. Zbývajících cca 1,000.000,- Kč bude použito na rekonstrukci chodníku v Palackého ulici.

Po rozpravě na 16. zastupitelstvu města byl rozpočet na rok 2013 schválen.

(Tisková zpráva)


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..