Dotace ze Středočeského fondu životního prostředí a zemědělství pro TSNS

Dotace ze Středočeského fondu životního prostředí a zemědělství pro TSNS,  kalová koncovka a fekální automobilová cisterna.

Společnost Technické služby Nové Strašecí, s.r.o. dne 1. 11. 2011 převzala provozování kanalizačních stok a ČOV v majetku města.

Po převzetí a seznámení s provozem ČOV vyvstal požadavek na dobudování kalové koncovky. Tímto zařízením se zajistí oddělením vody z kalové suspenze.  Jedná se potom již o „pevný“ odpad, který se odváží zpravidla kontejnerem na kompostárnu nebo skládku odpadu. Pokud není ČOV vybavena tímto zařízením, je nutné odvážet kaly fekálními vozy na ČOV, které jsou potřebným zařízením vybavené. Odvoz kalu v této formě je ale velice finančně nákladný.

Jednatelé TSNS připravili projekt na dobudování kalové koncovky a podali žádost o dotaci v rámci dotačního programu ze Středočeského fondu životního prostředí a zemědělství v rámci Tématického  zadání  Vodohospodářská infrastruktura v roce 2012. Žádost o dotaci byla pro TSNS úspěšná. Dotace je ve výši 3 083 000,- Kč bez DPH se spoluúčastí 5% tj. ve výši 154 150,- Kč bez DPH.

Byla zvolena varianta mobilní dekantační jednotky. Odstředivka, spolu s potřebnou  kompletní technologií, je umístěna v kontejneru, který lze převážet i na jiné ČOV a nebo k jinému zákazníkovi, u něhož je tato technologie vhodná.

Vítěznou firmou na dodávku mobilní dekantační jednotky byla společnost První Brněnská strojírna,  a.s.  Zařízení je v provozu od 16.11.2012. Přínos z provozování  odstředivky budou mít hlavně občané Nového Strašecí, ale i ostatní instituce města, právnické a fyzické osoby, protože se sníží náklady  na likvidaci kalové suspenze u jiných provozovatelů řádově o sta tisíce korun českých ročně. Instalace odstředivky umožnila provozovateli – TSNS – snížit cenu „jímkařům“ za čištění odpadních vod  na 26,-Kč/m3 včetně DPH ( rok 2013 ).

Kromě dekantační odstředivky byl v rámci žádosti o dotaci i fekální automobilová cisterna. Vítěznou firmou se stala společnost SIMED, s.r.o. s cenou 1.700.000,- Kč bez DPH.

Pro umístění odstředivky bylo nutné vybudovat základovou desku , tj.betonový armovaný monoblok cca 5m x 3m x 0,8 m, přívod proplachové vody s čerpadlem umístěným v přilehlé studni, odvod dekantovaných vod potrubím do nátoku ČOV a  elektrickou přípojku.Tyto náklady nebyly součástí dotace. Jednatelé TSNS požádali radu města, aby doporučila zastupitelstvu schválení proplacení  rozdílu mezi dotací a celkovými náklady na akci  projektu ve výši  392 000 Kč bez DPH z fondu pro obnovu a rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Do tohoto fondu odvádí TSNS nájemné z kanalizace. Rada města toto zastupitelstvu doporučila.

(Tisková zpráva)


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..