Nová vyhláška na svoz komunálního odpadu

Dnem 1. července 2012 nabyla účinnosti novela zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích (k novelizaci došlo zákonem č. 174/2012 Sb. a zákonem č. 142/2012 Sb.), která se vztahuje k místnímu poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, a to od 1. 1. 2013.

Návrh nové OZV je připraven dle vzoru zaslaného ministerstvem vnitra se zohledněním (doplněním) těch ustanovení dosavadní OZV č. 4/2011, a to především v ustanovení

o osvobození od poplatku. Poplatek za odpad činil v roce 2012 492,- Kč. Poplatek za odpad se vybírá od roku 2003 a tehdy činil 480,- Kč. na obyvatele.

Dle nové metodiky vychází za rok 2011 náklady za svoz netříděného odpadu na jednu osobu 676,- Kč, a 250,- Kč. za tříděný odpad. To znamená, že maximální možný poplatek by mohl činit 926,- Kč/rok/na poplatníka.

Rada města se na svém zasedání shodla na částce 600,-Kč/rok. V praxi to znamená, že město dotuje každého obyvatele částkou 326,- Kč. Zároveň se ale rada města rozhodla, že  nechce jít pouze cestou zdražování.

V současné době se město chystá uzavřít smlouvu na svoz komunálního odpadu s novou svozovou společností, která vyhrála ve výběrovém řízení. Jeden účastník výběrového řízení ale podal námitku k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Budeme tedy čekat, jak ÚOHS rozhodne. Pokud bude potvrzena vysoutěžená firma, náklady na svoz komunálního odpadu by měly pro město významně klesnout. Budeme tak moci přistoupit k dalšímu navýšení svozu tříděných odpadů a rozšířit služby o svoz biologického odpadu. V záležitosti biologického odpadu podala městská společnost Technické Služby Nové Strašecí, s.r.o. žádost o dotaci. Pokud bude úspěšná, občané budou moci využívat i této nové služby.

(Tisková zpráva)


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..