Prapodivný záměr prodeje pozemku

1. července 2010

Jedním z bodů jednání zastupitelstva města 30.6. byl prodej stavebního pozemku o rozloze 3150m2 v lokalitě Rudská. Rada města nabídla prostřednictvím úřední desky tento pozemek k prodeji. Přihlásilo se několik zájemců, nejvyšší nabídka byla 700 Kč/m2 . ale rada si prodej nakonec rozmyslela a zastupitelstvu doporučila návrh neschválit. Koalice má většinu i v zastupitelstvu a tak hlasování dopadlo podle očekávání: prodej byl zamítnut.

Přestože nás – zastupitele a občany – pan starosta na zastupitelstvech opakovaně ujišťuje, že vše je realizováno transparentně a ve prospěch našeho města, záměr prodeje tohoto pozemku tomu bohužel nenasvědčuje. Důvodů je hned několik

Pochybnost první – tajnosti

Přestože se jedná o pozemek v tržní hodnotě cca 3 mil. Kč, o záměru prodeje jednala pouze Rada města a to ještě v bodě „různé“ – tedy mimo hlavní program rady. Nezasvěcený občan v tomto asi žádný problém hledat nebude, ale zádrhel v tom je. V bodě „různé“ k vydaným usnesením nemusí být důvodová zpráva. Ani zde nebyla, takže se prostě nedozvíte, proč tento pozemek chce Rada prodat. Nedozvíte se ani např. kdo z radních tento bod přednesl. Na tyto otázky neodpověděl ani starosta při jednání zastupitelstva. Prodejů nemovitostí ze strany Města v této hodnotě je přitom za celé nyní končící čtyřleté funkční období tak málo, že by se to dalo charakterizovat úslovím „Na prstech jedné ruky spočítáte“.

Pochybnost druhá – kompetence

Jak už bylo zmíněno, nejedná se o zanedbatelnou částku. Proč o záměru prodat tento pozemek nejednalo nejdříve zastupitelstvo? Neprodáváme přeci „trafiku za pár korun“. Naprosto transparentní postup spočívá v tom, že záměr nejdříve projedná zastupitelstvo. Pokud je vůle zastupitelů pozemek prodat, budou zároveň projednány podmínky prodeje a záměr bude pak zveřejněn.

Pochybnost třetí – cena k jednání

Když se podíváte na způsoby prodeje jiných nemovitostí– např bytů, je vždy v záměru uvedena minimální cena k jednání. Zde tato informace chyběla. Bývá to slušností hlavně vzhledem k potencionálním kupujícím. Pokud je uvedena alespoň minimální cena, může se kupující rozhodnout, zda o nemovitost projeví zájem nebo nikoli.

Pochybnost čtvrtá – tržní cena

Důvodem odmítnutí prodat tuto nemovitost je dle Rady nízká nabízená cena zájemců. Rada si představuje cenu v úrovni 1000 Kč/m2 (tedy cca 3,1 mil Kč). V roce 2008 město dostalo nabídku na 3 mil Kč. Současná koalice (ODS,ČSSD,KSČM a SNOM) tehdy tuto nabídku neakceptovala z důvodu, že se ho Město chystá zasíťovat a pak prodat výhodněji. K tomuto je nutné konstatovat, že oblast „Rudská“ bude velmi finančně náročná na vybudování vyhovující infrastuktury a přestože se již chystá na některých pozemcích rozparcelování, financování některých záležitostí není dosud známa. Cena nezasíťovaného pozemku v hodnotě 3 mil Kč byla v roce 2008 tedy dosti výhodná – bohužel nerealizovaná.

Pochybnost pátá- uveřejnění

Proč nebyl záměr prodeje tak finančně zajímavého pozemku uveřejněn na internetu? Nemovitosti se v současné době prodávají převážně přes toto médium. Pokud chceme tržní cenu, musíme nemovitost na trhu nabídnout. Vyvěšení na úřední desce a na internetových stránkách města v záložce Městský úřad, podzáložce Úřední deska je nedostatečné.

Pochybnost šestá – spekulace

Pouze spekulace. Neověřeno. Ale člověk se nad ní musí prostě zamyslet. Nejvyšší z nabídek byla od zájemců, kteří v roce 2008 nabízeli za pozemek 3 mil Kč (jak je uvedeno výše). Kdyby si tito zájemci „nevšimli“ nyní úřední desky, kdo nabízel druhou nejvyšší cenu? Kdo je koho příbuzný? Nebyl by pak pozemek prodán? V záměru nejnižší cena k jednání uvedena nebyla… záměr projednávala jen rada…. nezveřejnění na internetu… atd.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..