Pokrok na Mackově hoře

Průmyslová zóna na Mackově hoře budí pozornost Novostrašečanů. Tisícovka z nich podepsala petici proti výstavbě hal. I naše sdružení se snaží výstavbě hal zabránit. O situaci jedná pravidelně strategický výbor zastupitelstva, který si obstaral právní zhodnocení současného stavu a možných cestách k dosažení změn. Zdá se, že poměrně jistou metodou je změna územního plánu. Ta však může vyvolat nároky majitelů pozemků na Mackově hoře na odškodnění za snížení jejich hodnoty. Abychom věděli, že postupujeme v souladu s názory občanů, prosazujeme (my i další sdružení) uspořádání místního referenda o osudu této oblasti.

Zástupci signatářů petice se na jednotlivá sdružení obrátili s několika otázkami, které mají být zodpovězeny na jednání zastupitelstva 4.6. Otázky a naše odpovědi jsou níže.

H. Janoušová: Vyrozuměla jsem, že v současné chvíli se řada členů zastupitelstva kloní k referendu jako k dalšímu kroku obrany města proti výstavbě hal na Mackově hoře. Mám k tématu referenda tři dotazy:

1.     V případě, že skutečně dojde k referendu, plánuje město vést aktivně kampaň mezi občany za to, aby výsledek referenda podpořil společný cíl deklarovaný všemi zastupiteli, tedy jednoznačně znemožnil stavbu zmíněných hal? Jaké konkrétní aktivity v rámci této kampaně uskuteční jednotlivá politická uskupení?

MPR-RPM: Nedomníváme se, že by město (rozumějme městský úřad) mělo vést kampaň za prostředky daňových poplatníků. Město analogicky s volbami poskytne prostor v Novostrašeckém měsíčníku a plakátovacích plochách na principu rovného přístupu. Samotná kampaň bude jistě záležitostí jednotlivých volebních uskupení a stran a dále občanů. MPR-RPM bude na svých WWW stránkách, nástěnce i jiných médiích prezentovat negativa a obavy spojené s možnou výstavbou a naše návrhy řešení situace a to i podle zkušeností jiných obcí. Současně se budeme snažit vyhodnotit i rizika, která městu hrozí v případě zabránění výstavby a informovat o nich.    

H. Janoušová: 2.     Jaký má město plán pro případ, že výsledek referenda bude ve prospěch hal? Umím si velmi dobře představit, že developer se svým nesporně lepším finančním a marketingovým zázemím může celkem snadno např. s pomocí zastrašování občanů hrozícími sankcemi zvrátit výsledek referenda ve svůj prospěch. Má město připravené nějaké další kroky pro tuto situaci?

MPR-RPM: Interpretace výsledku referenda bude záviset na znění otázky, hlasovací účasti a počtu hlasů pro a proti. Náš předběžný návrh otázky zní: “Má město podniknout veškeré kroky k zabránění výstavby hal na Mackově hoře?” V případě přesvědčivého odmítnutí návrhu v otázce budeme muset respektovat skutečnost, že významná část občanů nechce jít cestou změn zastavitelnosti – ať již by to bylo motivováno podporou halám nebo obavami z hrozících sankcí. Negativní názor MPR na haly by takovýto výsledek zřejmě nezměnil, avšak k jeho prosazování bychom museli použít jinou strategii, než-li je změna územního plánu. Jednalo by se o kombinaci opatření (regulace v rámci územní studie, EIA, omezení přes pozemky města, požadavky při napojení na městskou infrastrukturu).

H. Janoušová: 3.     A ve světle předchozíchpřechozích dvou otázek – jsou si zastupitelé jisti, že referendum je nejjistější cesta k zabránění výstavbě hal?

MPR-RPM: Dlouhodobě tvrdíme, že žádný z nástrojů k zabránění výstavby hal není stoprocentní a proto prosazujeme jejich kombinaci (změna územního plánu, využití pozemků ve vlastnictví města a jejich další získávání, jednání s dalšími vlastníky, ap.). Referendum může jasněji definovat veřejný zájem a zastupitelům dát do rukou silnější mandát. Oba argumenty mohou sehrát významnou roli v případných soudních sporech o platnosti změny územního plánu.


Komentáře

Pokrok na Mackově hoře — 1 komentář

  1. Souhlasím s velmi transparentním přístupem MPR RPM. Včetně referenda, které pomůže zastupitelům v rozhodování, ale k pozdějším pochybnostem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..