Novostrašecké lípy: zpráva komise životního prostředí

Vážení spoluobčané,

byli jste v loňském roce účastníky protestní akce za zachování lip nebo jste jen slyšeli některou z mnoha kolujících variant řešení této otázky na Komenského náměstí? Zajímá Vás další osud stromů na novostrašeckém náměstí? Pak mi dovolte, abych Vás seznámil s variantou, kterou navrhla radě města komise pro životní prostředí a rada tento návrh schválila dne 7.3.2011 na svém 9. zasedání.

Na Komenského náměstí komise pro ŽP doporučila radě vykácet do konce vegetačního klidu (tzn. neprodleně) kvůli nevyhovujícímu zdravotnímu stavu 6 lip, které svojí existencí ohrožují okolí pádem části koruny. V průběhu jarního období pak vyfrézovat pařezy a zbytky kořenového systému. K vykácení komise doporučila rovněž i podrost jalovců a borovici před starou radnicí – viz plánek.

Nemějte však obavy, nebude se jen kácet. Za padlé stromy komise doporučuje vysadit 7 nových lip k dotvoření stromořadí. Nově vysazené stromy budou již vzrostlé, s dostatečným balem a zárukou o zdravotní nezávadnosti.

V průběhu měsíce března budou lípy určené ke kácení označené informativními cedulkami o jejich kácení, ke kterému by mělo dojít na konci března. Zároveň komise pro ŽP zve všechny občany, kteří mají dotazy k této problematice, na

otevřené jednání komise životního prostředí

dne 24.3.2011 od 17:30h,

před budovou Gymnázia,

kde budou Vaše dotazy zodpovězeny a kdy s účastníky setkání projdeme jednotlivé stromy určené ke kácení.

Chceme, aby každý občan, který se o tuto problematiku zajímá, získal maximum informací a mohl vyslovit i svůj názor. Věříme, že toto je správná cesta k obnově novostrašeckého náměstí, společně s navrhovanou koncepcí městského zahradníka.

Za komisi pro ŽP

Oto Kubík


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..