Reakce na článek v týdeníku Raport ze dne 15. 7. 2014

Dovolte mi zareagovat na článek otištěný v týdeníku Raport ze dne 15. 7. 2014 – Únik či běžná účetní úprava, resp. na informace publikované p. Vaicem za ODS ve věci údajného daňového úniku. V článku nebyl dostatek prostoru problematiku objasnit a telefonát redaktorky týdeníku asi hodinu před uzávěrkou ani neumožňoval udělat autorizaci mých slov.

Technické služby Nové Strašecí, s.r.o. (TSNS) provozují majetek města v oblasti kanalizací. S občany mají uzavřenu smlouvu o provozování. A je standardní, že za provoz kanalizace se platí vlastníkovi tj. městu, nájemné.

V roce 2012 zaplatily TSNS městu nájemné více jak 1,5 mil Kč bez ohledu na to, jaké skutečné množství odběratelům vyfakturovaly. Úhradu nájemného ztěžoval fakt, že neexistovala dohoda o cenách za vzájemně poskytované služby s druhým provozovatelem – společností Středočeské vodárny, a.s. (SVAS). Tuto nedohodu řeší nyní Ministerstvo zemědělství. Je skutečností, že při vzájemném započtení služeb TSNS poskytují pro SVAS větší objem poskytovaných služeb. Tím je především čištění odpadních vod. V roce 2012 se TSNS dostaly do nelehké situace, protože platily veškeré náklady na čistírně a také nájemné městu. Druhý provozovatel, SVAS, ale žádné peníze za čištění neplatil.

Pro rok 2013 byl přijat dodatek ke smlouvě s městem, který stanovil, že se městu bude platit nájemné odvislé od množství vyfakturované odpadní vody. Tento princip funguje bez problému např. v oblasti tepelného zásobování.

Protože informace o fakturaci spotřeby pitné vody (ze kterého se počítá stočné) získávají TSNS od společnosti SVAS a to jen k odběratelům, které TSNS provozují, probíhají úhrady nájemného městu cca s měsíčním zpožděním. Informace o odběratelích, kteří jsou napojeni na kanalizační řad provozovaný společností SVAS, ale TSNS průběžně nedostávají. Dostanou je pak jen souhrnně za celý předchozí rok. Za rok 2013 tyto informace obdržely v květnu 2014. Nelze to ale považovat za chybu. Odečty totiž probíhají především v první polovině roku.

Z tohoto důvodu TSNS mohly vyhodnotit ekonomiku provozování za předchozí rok až v květnu 2014. Při vyhodnocení dospěly ke zjištění, že je možné městu zaplatit vyšší nájemné, než bylo uvedeno ve smlouvě. Přispělo k tomu především odhalení dalších neplatičů stočného nebo vyšší množství vyčištěné od nemovitostí napojených na jímku. K vyšší efektivitě přispěla i instalovaná dekantační odstředivka. V průběhu roku 2013 se také podařilo uzavřít se společností SVAS dohodu o zálohových platbách.

ODS tento krok – doplacení nájemného označila termíny „zavání podvodem, může být považováno za podvod atd.“, protože hospodaření města je již ukončeno. Hospodaření TSNS za rok 2013 je ale legislativně možné ukončit až do konce měsíce června 2014. Z tohoto pohledu je vše v naprostém pořádku.

Ať bylo nakonec nájemné uhrazeno či nikoli, město i tak tyto peníze získá. A to ze zisku společnosti. Na rozdíl od filosofie ODS, kdy nechali provozovat soukromou společnost bez nájemného a bez povinnosti dobudovat kanalizaci těm občanům, kteří ji stále nemají.

Za uplynulé 4 roky byla ODS spící opoziční stranou, tak alespoň je potřeba před volbami začít šířit poplašné a překroucené informace.

Ing. Jan Bureš


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..