Reakce na rozhovor v týdeníku Raport ze dne 13.5.2014

Bývalý starosta Nového Strašecí za ODS Ing. Pavel Vaic se v rozhovoru pro týdeník Raport 13.5.2014 vyjádřil k politice současného vedení města Nové Strašecí. Rozhovor obsahuje řadu zkreslených či nepravdivých informací, a proto bych se jako volební lídr sdružení MPR-RPM k některým tvrzením rád vyjádřil.

Nové Strašecí 15. května 2014                                  Ing. Jan Bureš, volební lídr sdružení MPR-RPM

Otázka Raport: Co se Vám podařilo prosadit a co nikoli?

Odpověď p. Pavel Vaic:Jedním z nejvýznamnějších cílů bylo dokanalizování celého města včetně Pecínova. Po mnoha jednáních se Středočeskými vodárnami bylo toto reálné. Středočeské vodárny po jednání valné hromady deklarovaly dopisem své rozhodnutí, že dokanalizují kompletně naše město na své náklady. Toto oficiální stanovisko bylo na MěÚ doručeno. Přijetím takovéto smlouvy nehrozí úvěrování města na budování kanalizace a veškeré opravy a havárie jsou v režii smluvního partnera. Ale současné vedení města jde jinou cestou.

J. Bureš: Pan Vaic má pravděpodobně na mysli dopis od akciové společnosti VKM (nikoli od Středočeských vodáren, což je dceřiná společnost firmy Veolia) z roku 2012. V něm byla městu nabídnuta možnost dostavby kanalizace, ale pouze za podmínky, že město vloží veškerý vodohospodářský majetek do společnosti. Hodnota tohoto majetku však mnohonásobně převyšuje hodnotu majetku, který by společnost VKM vybudovaly. VKM je navíc na „černé listině“ společností, které nemohou čerpat evropské dotace z důvodu podivných smluvních vztahů. Z tohoto důvodu nemůže město čerpat dotaci z EU na dostavbu kanalizace. Nevýhodné vztahy našeho města s VKM a Středočeskými vodárnami byly v posledních letech dostatečně zdokumentovány mj. i v televizních pořadech a jsou předmětem soudních sporů. Pan Vaic má pravdu v jedné věci. VKM by měly dobudovat kanalizaci v našem městě bez úvěrování města. Tuto kanalizaci by ale měly předat městu zdarma jako kompenzaci za to, že jsme nemohli čerpat dotaci z EU v řádu desítek milionů korun. Nejde jen o dostavbu kanalizace, ale také o cenu vodného a stočného, které je u VKM jedna z nejvyšších v republice. Za každý m3 vody platí občané u VKM o Kč 16,18 více než např. v Rakovníku.

Předáme-li majetek do VKM, vysoké platby za vodu nás neminou.

Ano, vydali jsme se jinou cestou. Kanalizace v Pecínově je před dokončením a další části města jsou na řadě. Cena stočného je u města nižší než u VKM. Začali jsme také pracovat na tom, aby se snížila i cena vodného. Tedy pokud se nám podaří ukončit nevýhodnou smlouvu, kterou uzavřel p. Vaic v roce 2009. Toho docílíme, pokud nám občané na podzim dají důvěru…

Žádné tunelování majetku města a peněženek našich občanů nedopustíme

Otázka Raport: Zasazovali jste se o opravy komunikací?

Odpověď p. Pavel Vaic: Zde musím uvést, že jsme v souvislosti s rekonstrukcí ulice Ke Stadionu byli s mými dvěma kolegy kritizováni, že s rekonstrukcí nesouhlasíme. Občané byli dokonce na tuto skutečnost upozorněni dopisem z MěÚ. V dopise se ale neuvádí, že původně měl dotační titul zahrnovat ulice tři. Další byly U Školy a Fortna. Proto jsme nesouhlasili…

J. Bureš: Dotace, o které je řeč, financuje rekonstrukci tří ulic: Ke Stadionu, U Školy a Poděbradova. Ulice Fortna bohužel nevyhověla požadavkům a nemohla být do dotace zařazena. Získání dotace na tyto tři ulice považujeme za velký přínos pro občany města. Nesouhlas tří zastupitelů ODS s rekonstrukcí byl pro nás opravdovým zklamáním.

Otázka Raport: Co Vás v poslední době nejvíce potěšilo?

Odpověď p. Pavel Vaic: Určitě jsem rád, že byl městu přiznán dotační titul na zateplení polikliniky. To je jistě dobrý cíl, stejně tak jako zřízení rentgenu za mého působení na postu starosty. Určitě se zasadím o to, abychom se nejprve zabývali myšlenkou rekonstrukce prostor polikliniky a až poté budovu zateplovali.

J. Bureš: Dobře si uvědomujeme, že návštěvníci polikliniky si zaslouží důstojnější prostředí a že její prostory vyžadují rekonstrukci. Tuto akci nebylo dosud možno zařadit do vypsaných dotačních programů a ani v rozpočtu města potřebné prostředky nebyly. Zateplení nechceme oddalovat, dotace je již městu přiznána. Rekonstrukce prostor polikliniky však se zateplením nijak nekoliduje a toto téma je naší prioritou do dalšího volebního období.

Otázka Raport: Co Vám ve Strašecí chybí?

Odpověď p. Pavel Vaic: Vše je odvislé od finančních možností města, které jsou v současné době významně lepší oproti minulému období, protože rozpočtové určení daní hovoří ve prospěch našeho města…

J. Bureš: Z nového rozpočtového určení daní se můžeme těšit teprve rok. Daňové příjmy města byly v předchozích letech také velmi špatné v souvislosti s finanční a ekonomickou krizí. Ale i v těchto hubených letech jsme dokázali nalézt úspory vypovězením nevýhodných smluv, vypisováním nových výběrových řízení či lepším dohledem nad správou městského majetku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..