Levná voda není utopie

Snad každý občan našeho města zaznamenal za poslední roky extrémní růst ceny vodného. Naše město vložilo historicky svůj majetek do společnosti Vodárny Kladno-Mělník, a.s. (VKM), jejíž majetek je v současné době provozován společností Středočeské vodárny, a.s. Je skutečností, že cena vodného a stočného je v této společnosti jedna z nejdražších v celé republice. I na území našeho okresu můžeme zaznamenat velké cenové rozdíly. Zatímco cena vodného v Rakovníku a okolních 36 obcích je 40, 49 Kč včetně DPH, cena vodného v Novém Strašecí je 51, 86 včetně DPH.  V Novém Strašecí je cena vody dražší o 11,37 Kč, což představuje 28%. To není málo. Čtyřčlenná rodina v Novém Strašecí tak zaplatí za vodné v průměru ročně o cca 1600 Kč více než rodina v Rakovníku.

Minimálně z tohoto pohledu je možné po letech zhodnotit, že přidružení ke společnosti Vodárny Kladno-Mělník, a.s. nebylo tou nejšťastnější volbou. Přidáme-li k tomu ještě skutečnost, že město díky působení této společnosti na území našeho města nemůže čerpat dotaci z EU na dobudování kanalizace, je možné říci, že vklad majetku do této společnosti byl jednoznačně špatnou volbou.

Rada města začala v současné době konat kroky, aby i naše město nebylo v první desítce obcí s nejvyšším vodným a stočným. Jedná se o oživení vybudování vlastních vrtů v lokalitě Podhůrka. Zde již vrty byly a úpravna vody také. Do vrtů však nebylo investováno, a tak byly postupně uzavřeny. Voda se tak k nám dostává z desítek kilometrů vzdálených zdrojů. I z tohoto důvodu platíme za vodné velmi vysokou cenu.

O tom, zda bude v našem městě levnější voda nebo nikoli, bude bohužel záviset i na VKM, neboť tato společnost vlastní téměř celou vodovodní infrastrukturu města (město tento majetek do společnosti VKM dříve vložilo, a to za akcie, které následně prodalo za skoro pětinovou cenu jejich hodnoty). Proč bohužel? Protože se např. nyní snažíme ukončit dohodou velmi nevýhodnou smlouvu na pronájem klíčového majetku města – zemního vodojemu. Společnost VKM to ale odmítá a tato záležitost skončí zřejmě u soudu podáním žaloby.

Věříme, že se nám podaří i přes tyto překážky levnější vodu pro naše občany zajistit.

Ing. Jan Bureš – radní města


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..