Rodiny ve Strašecí v roce 2014

Zastupitelé na svém posledním setkání roku 2013 schválili nejen rozpočet na následující rok, ale i Plán rozvoje rodinné politiky. Ten je součástí přihlášky, kterou město podalo na konci roku do soutěže Obec přátelská rodině, vyhlašované každoročně Ministerstvem práce a sociálních věcí. Obec, která ve své kategorii zvítězí, může dosáhnout na zajímavou neinvestiční dotaci – v případě obce velikosti Nového Strašecí by šlo o 1.100.000,- Kč – kterou může využít na zlepšení kvality života rodin ve městě.

Plán, který je ke stažení na webu města, popisuje záměry města pokračovat ve stávajících prorodinných aktivitách (podpora organizací pracujících s dětmi a mládeží či se seniory, udržení slev na komunálním odpadu pro rodiny s třemi a více dětmi aj.), ale zahrnuje i nové oblasti. Mezi ty patří podpora krátkodobého hlídání dětí v domácnostech, nabídka programů pro otce s dětmi, ale i systematická práce s mladými lidmi (12-19 let).

Právě práce s mládeží je oblastí, ve které může město těžit z partnerství s německým městem Markt Welden. Při prosincové návštěvě zástupců Weldenu jsme se zajímali, jak jejich město řeší možnosti neorganizovaného vyžití mladých lidí ve volném čase. Tajemnice pracovní skupiny pro partnerství Waltraud Pfenning, profesí sociální pedagožka, nám vyprávěla, že zásadou města při spolupráci s mladými lidmi je už dlouhodobě partnerský přístup: město poslouchá jejich nápady a pravidelně organizuje setkání tzv. rady mladých. Jednou ročně mají navíc všichni mladí lidé ve městě příležitost se vyjádřit k tomu, co jim ve městě chybí, na setkání mládeže, které je často spojené i s párty.

Příkladem dobré praxe ve Weldenu bylo vybudování hřiště pro inline bruslení a skateboarding. Iniciativa vzešla ze strany mladých, kteří neměli ve městě kde bruslit a jezdit na skateboardu. Město nejenže s nápadem souhlasilo, ale dokonce pozvalo mladé, aby pomohli navrhnout vzhled hřiště a jeho povrch. Na oplátku se zase skateři podíleli na sehnání financí potřebných na výstavbu hřiště. Výsledkem je jedno z nejlepších hřišť v širokém okolí. Jak ale paní Waltraud zdůraznila, spolupráce s mládeží není samozřejmostí, ale výsledkem partnerského přístupu města k rodinám. Ten se ve Weldenu osvědčil a nese ovoce nejen při budování hřišť, ale i při prevenci sociálně rizikových jevů. Podaří se účinně zapojit mladé lidi a rodiny v Novém Strašecí do dialogu s městem a jeho institucemi? Doufejme, že v tomto roce k tomu s pomocí Plánu rozvoje rodinné politiky uděláme první důležité kroky.

PhDr. Eliška Kodyšová, Ph.D.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..