Je naše město přátelské rodině?

Služeb a aktivit pro děti, mládež a rodiny existuje v našem městě celá řada a většinu z nich město i finančně či nefinančně podporuje či zaštiťuje. Je však Nové Strašecí opravdu obcí přátelskou rodině?

Tuto a další otázky si klademe v souvislosti s přípravou plánu rozvoje rodinné politiky ve městě, se kterým se město chce účastnit soutěže Obec přátelská rodině. Tu každoročně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Mnohé už víme: analýza letošní ankety ukazuje, že rodiče dětí do 15 let jsou ještě méně než většina občanů spokojeni s některými palčivými oblastmi života ve městě. Hůře hodnotí např. kapacitu a provozní dobu školek, kvalitu a počet dětských hřišť či bezpečnost dětí na veřejných komunikacích, ale i podporu kulturních a sportovních aktivit ve městě. Kritičtěji hodnotí i informování o dění ve městě (výjimkou jsou ženy na rodičovské či mateřské dovolené), a především otcům chybí informace o akcích pro rodiny s dětmi. Naopak právě rodiny hodnotí velmi pozitivně služby městské knihovny a polikliniky.

Jak je to ale s dalšími službami či oblastmi? Město nemá jesle a místní školky kvůli naplněné kapacitě v současnosti nemohou zastřešit péči o děti mladší než tři roky. To může komplikovat návrat do zaměstnání ženám, jejichž děti oslaví třetí narozeniny v průběhu školního roku. Do jaké míry potřebují rodiče pomoc v zajištění péče o menší děti, a v jaké formě?

Řada komentářů v anketě volá také po veřejném prostoru pro aktivní trávení volného času starších dětí a mládeže. Jak by měl takový prostor vypadat? A jak zapojit rodiče a rodiny aktivněji do dění ve městě?

Rostoucí skupinou v našem městě jsou senioři. Je nabídka volnočasových aktivit pro ně dostatečná? Jak může město starší občany podpořit, případně jak vytvořit příležitost pro to, aby se do pomoci pro ně zapojili např. studenti?

Vodítkem pro změny a zavedení nových služeb tak, aby vyhovovaly potřebám rodin ve Strašecí, by měl být právě chystaný plán rozvoje rodinné politiky. K jeho přípravě ale potřebujeme slyšet váš názor. Máte-li zájem nám sdělit, jaké další služby a aktivity podle Vašeho názoru může město rozvíjet, obraťte se na místostarostku Libuši Vosátkovou (vosatkova@novestraseci.cz) nebo Elišku Kodyšovou z komise pro školství (eliska.kodysova@aperio.cz, 605 911 677).

Šlo by to i u nás? Příklady aktivit a služeb pro rodiny:

  • Dobrovolníci zprostředkovaní městským úřadem pomáhají rodinám v obtížných situacích.
  • Obec vzdělává studující a další zájemce o hlídání dětí a spravuje databázi, aby rodiny mohly využívat jejich služby.
  • Spolupráce střední školy a domova s pečovatelskou službou: studenti zajišťují nákupy a jiné pochůzky pro osaměle žijící seniory, nebo předčítají těm, kteří už sami nemohou číst.
  • Internetové a IT kursy pro ženy vracející se po rodičovské do práce.
  • Kursy bezpečného pohybu na internetu pro rodiče i děti.
  • Rodiče v jednotlivých třídách se vzájemně znají a vycházejí si vstříc např. při potřebě nárazového hlídání anebo výpomoci ve škole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..